Het A-diploma en nu?

Wie A zegt, zegt ook B en C

Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor je kind bij het behalen van ieder diploma vaardiger wordt. Het zwemdiploma A is de eerste waardevolle stap in de zwemopleiding, maar wie ook het B- en C-diploma heeft is pas echt ‘zwemveilig’ en heeft een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier.

Wat kan een kind na het behalen van een zwemdiploma:

 • Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
 • Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
 • Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

De specifieke eisen per diploma kun je vinden in de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s.

Wij adviseren dan ook om na je A-diploma door te gaan met zwemles, zodat je met je C-diploma in alle zwembaden en in open water (behalve de zee) veilig kunt zwemmen.

Vraag bij je zweminstructeur of bij de receptie naar de dagen en tijdstippen waarop je kunt leszwemmen voor het B- of C-diploma.

Waarom je C-diploma halen

We merken dat veel kinderen na het halen van het B-diploma stoppen met de zwemles. Vaak heeft dit niets te maken met financiën of tijdsinvestering, maar blijkt dat ouders er het nut niet van inzien.

Graag leggen we de meerwaarde van het C-diploma uit.

Zwemlessen tijdens de zomervakantie

Tijdens de zomervakantie kan je kind blijven leszwemmen. Als je kind bij ons zwemles volgt, ontvang je alle informatie over zwemlessen tijdens de zomervakantie van 2021 tijdig via de email. Ook kun je alle informatie over zwemles tijdens de zomervakantie te zijner tijd teruglezen op deze pagina.

OefenZwemmen

Op zondag is het oefenzwemuurtje. Het oefenuurtje is om te oefenen voor zwemles. Het oefenuurtje is in verband met veiligheid alleen toegankelijk voor de leskinderen (en ouder/verzorger) van het Batensteinbad en Recreatiecentrum H2O. Ook dien je vooraf per persoon (ook voor de kinderen) online te reserveren.
Kijk hier voor meer informatie en reserveren. 

Lestijden

Je kunt van maandag t/m zondag zwemlessen volgen tijdens de middaguren. Voor de zwemles op zondag geldt een hoger tarief.

Vakanties

Tijdens de zomer- en kerstvakantie worden geen zwemlessen gegeven. (Voor de zwemles tijdens de zomervakantie kun je je kind apart aanmelden). Tijdens alle andere vakanties gaan de zwemlessen gewoon door!

Contact

Volgt je kind zwemles en heb je een vraag voor de instructeur of andere vragen over het leszwemmen van je kind in H2O? Stuur een email naar instructie.h2o@woerdensport.nl en je vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord.

Nog veel meer!

Heb je al een aantal diploma’s? Dan kun je nog veel meer leuke lessen volgen! Zoals SurvivalZwemmen, Snorkelen, Zwemvaardigheid en ZeemeerminZwemmen. Lees snel verder.

Survival zwemmen

Heb je je A- en B-diploma? Doe dan mee met de stoere Survival les. Hier leer je hoe je met onverwachte situaties omgaat zoals bijvoorbeeld in of uit een bootje klimmen of onder een vlot door zwemmen! Lees meer >

Snorkelen

Heb je je A- en B-diploma en lijkt het je leuk om eens wat meer van de onderwater wereld te ontdekken? Superleuk als je op vakantie gaat bijvoorbeeld. Je leert hoe je je snorkel opzet, hoe je hem leeg blaast onder water, een koprol met snorkel op en nog veel meer. Heb je interesse? Meld je dan snel aan voor de volgende snorkelgroep! Lees meer >

Zwemvaardigheid

Heb je je A-, B- en C-diploma en wil je nog meer leren? Dan kun je je inschrijven voor ZwemVaardigheid. Hier leer je niet alleen survivalzwemmen, maar ook keerpunten uit de wedstrijdsport, polocrawl met bal en nog veel meer! Lees meer >

ZeemeerminZwemmen

Heb jij je A- en B-diploma en wil je als een echte zeemeermin of zeemeerman door het water bewegen met een prachtige zeemeerminnenstaart? Doe dan mee met onze nieuwe cursus ZeemeerminZwemmen. Lees meer >

Praktische informatie

Diplomazwemmen: datums diplomazwemmen 2021/2022

Kijkweken: vanwege Covid-19 gaan de kijkweken niet door.

Betaalweken: de datums van de betaalweken zijn in verband met de sluiting van de zwembaden gewijzigd. Een week voorafgaand aan de betaalweek staat de aankomende betaalweek bij de receptie vermeld.

Kledingzwemmen: op dit moment zijn er geen vaste dagen waarop met kleding wordt gezwommen. Als er met kleding wordt gezwommen, wordt dit vooraf aan je doorgegeven.

Leerlingvolgsysteem

Recreatiecentrum H2O werkt met een online leerlingvolgsysteem. Je kunt dus samen met je kind de vooruitgang bekijken. Dit is niet alleen leuk, maar ook erg stimulerend!

Aan het leerlingvolgsysteem zit ons beloningssysteem gekoppeld. Als kinderen starten met zwemles krijgen ze een poster van Dukkie. Wanneer de kinderen bepaalde punten een voldoende hebben gescoord, worden ze beloond met een sticker van Dukkie. Er zijn voor het A diploma in totaal 7 stickers te verdienen, voor het B en C diploma samen nog eens 6 stickers.

Kledingeisen ABC

Diploma A

 • badkleding
 • t-shirt of blouse met lange mouw
 • lange broek (niet nauwsluitend)
 • schoenen

Diploma B

 • badkleding
 • t-shirt of blouse met lange mouwen
 • lange broek (niet nauwsluitend)
 • schoenen

Diploma C

 • badkleding
 • t-shirt of blouse met lange mouwen
 • lange broek
 • schoenen
 • regen- en/of windjack

Normen en certificeringen

Zwemles wordt gegeven volgens de uitgangspunten en eindtermen geformuleerd in de ‘Nationale Norm Zwemveiligheid’. Woerdensport beschikt daarnaast over de NRZ-licentie van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Omdat wij een hoge kwaliteit bieden en NRZ-gecertificeerd zijn, bieden wij ook toegang tot het vertrouwenspunt Sport van de NOC*NSF. Klik hier voor meer informatie.

Tijdsduur

Om het A-diploma te behalen geven we als gemiddelde tijdsduur anderhalf jaar met één keer per week een uur zwemles exclusief zomer,- en kerstvakantie. Sommige kinderen halen binnen het jaar het A-diploma maar sommigen doen er langer over dan de gemiddelde anderhalf jaar. Dat verschilt per kind.

Om in korter tijdsbestek het A-diploma te halen bieden we je vele mogelijkheden. Je kind kan bijvoorbeeld een Turbo-A cursus volgen. Je kunt ook tweemaal per week zwemles volgen of zelf oefenen bij het oefenzwemmen.