Het A-diploma en nu?

Wie A zegt, zegt ook B en C

Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor je kind bij het behalen van ieder diploma vaardiger wordt. Het zwemdiploma A is de eerste waardevolle stap in de zwemopleiding, maar wie ook het B- en C-diploma heeft is pas echt ‘zwemveilig’ en heeft een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier.

Wat kan een kind na het behalen van een zwemdiploma:

 • Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
 • Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
 • Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

De specifieke eisen per diploma kun je vinden in de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s.

Wij adviseren dan ook om na je A-diploma door te gaan met zwemles, zodat je met je C-diploma in alle zwembaden en in open water (behalve de zee) veilig kunt zwemmen.

Vraag bij je zweminstructeur of bij de receptie naar de dagen en tijdstippen waarop je kunt leszwemmen voor het B- of C-diploma.

Waarom je C-diploma halen

We merken dat veel kinderen na het halen van het B-diploma stoppen met de zwemles. Vaak heeft dit niets te maken met financiën of tijdsinvestering, maar blijkt dat ouders er het nut niet van inzien.

Graag leggen we de meerwaarde van het C-diploma uit.

Zwemlessen in de zomervakantie

Wil je ook in de zomervakantie doorzwemmen? Dat kan! Wij bieden zwemlessen aan voor kinderen die na de zomervakantie starten met zwemles, in het A-traject (voortraject) zwemmen of in korte tijd het B- of C-diploma willen halen. Kijk hier voor meer informatie. Wees er snel bij, want kinderen worden ingedeeld op volgorde van inschrijving!

Survival zwemmen

Heb je je A- en B-diploma? Doe dan mee met de stoere Survival les. Hier leer je hoe je met onverwachte situaties omgaat zoals bijvoorbeeld in of uit een bootje klimmen of onder een vlot door zwemmen! Lees meer >

Snorkelen

Heb je je A- en B-diploma en lijkt het je leuk om eens wat meer van de onderwater wereld te ontdekken? Superleuk als je op vakantie gaat bijvoorbeeld. Je leert hoe je je snorkel opzet, hoe je hem leeg blaast onder water, een koprol met snorkel op en nog veel meer. Heb je interesse? Meld je dan snel aan voor de volgende snorkelgroep! Lees meer >

Zwemvaardigheid

Heb je je A-, B- en C-diploma en wil je nog meer leren? Dan kun je je inschrijven voor ZwemVaardigheid. Hier leer je niet alleen survivalzwemmen, maar ook keerpunten uit de wedstrijdsport, polocrawl met bal en nog veel meer! Lees meer >

ZeemeerminZwemmen

Heb jij je A- en B-diploma en wil je als een echte zeemeermin of zeemeerman door het water bewegen met een prachtige zeemeerminnenstaart? Doe dan mee met onze nieuwe cursus ZeemeerminZwemmen. Lees meer >

Lestijden

Maandag Tussen 15.00 en 19.00 uur
Dinsdag Tussen 14.45 en 19.00 uur
Woensdag Tussen 13.00 en 17.45 uur
Donderdag Tussen 15.00 en 18.45 uur
Vrijdag Tussen 13.00 en 18.00 uur
Zaterdag Tussen 7.45 en 12.30 uur
Zondag Tussen 14.00 en 18.00 uur

Op zaterdag van 12.30 – 13.25 uur is het oefenzwemuurtje voor de kinderen met hun ouders in H2o. Dit oefenuurtje is in verband met veiligheid alleen toegankelijk voor de leskinderen (en ouder/verzorger) van het Batensteinbad en H2O in Harmelen.

Op zondag van 09.00 – 10.00 uur is het oefenzwemuurtje voor de kinderen met hun ouders in het Batensteinbad. Ook dit oefenuurtje is in verband met veiligheid alleen toegankelijk voor de leskinderen (en ouder/verzorger) van het Batensteinbad en H2O in Harmelen.

Vakanties

Tijdens de zomer- en kerstvakantie worden geen zwemlessen gegeven.

Contact

Volgt je kind zwemles en heb je een vraag voor de instructeur of andere vragen over het leszwemmen van je kind in H2O? Stuur een email naar instructie.h2o@woerdensport.nl en je vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord.

Leerlingvolgsysteem

H2o Harmelen werkt met een online leerlingvolgsysteem. Je kunt dan samen met je kind de vooruitgang bekijken. Dit is stimulerend.

Aan het leerlingvolgsysteem zit ons beloningssysteem gekoppeld. Als kinderen starten met zwemles krijgen ze een poster van Dukkie. Wanneer de kinderen bepaalde punten een voldoende hebben gescoord, worden ze beloond met een sticker van Dukkie. Er zijn voor het A diploma in totaal 7 stickers te verdienen, voor het B en C diploma samen nog eens 6 stickers.

Kledingeisen ABC

Diploma A

 • badkleding
 • t-shirt of blouse met lange mouw
 • lange broek (niet nauwsluitend)
 • schoenen

Diploma B

 • badkleding
 • t-shirt of blouse met lange mouwen
 • lange broek (niet nauwsluitend)
 • schoenen

Diploma C

 • badkleding
 • t-shirt of blouse met lange mouwen
 • lange broek
 • schoenen
 • regen- en/of windjack

Tarieven ABC

€44,90 voor 4 lessen van 45 minuten

Normen en certificeringen

Zwemles wordt gegeven volgens de uitgangspunten en eindtermen geformuleerd in de ‘Nationale Norm Zwemveiligheid’. Woerdensport beschikt daarnaast over de NRZ-licentie van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Omdat wij een hoge kwaliteit bieden en NRZ-gecertificeerd zijn, bieden wij ook toegang tot het vertrouwenspunt Sport van de NOC*NSF. Klik hier voor meer informatie.

Tijdsduur

Om het A-diploma te behalen geven we als gemiddelde tijdsduur anderhalf jaar met één keer per week 45 minuten zwemles exclusief zomer,- en kerstvakantie. Sommige kinderen halen binnen het jaar het A-diploma maar sommigen doen er langer over dan de gemiddelde anderhalf jaar. Dat verschilt per kind.

Om in korter tijdsbestek het A-diploma te halen bieden we je vele mogelijkheden. Je kind kan bijvoorbeeld een turbocursus volgen of superspetters.

Het speciale oefenuurtje is op de zaterdagmiddag in H2o en op zondagochtend in het Batensteinbad waarbij zonder zwemvleugels geoefend kan worden. Hierbij zijn er verschillende instructeurs aanwezig die je kunnen helpen bij het oefenen van de zwemslagen.

Wij werken met een individueel doorstroom systeem. Hierbij starten de kinderen in een groep, wanneer je kind ver vooruit op de groep loopt of nog wat moeilijkheden heeft, gaan we in overleg met de ouders om te kijken of we je kind in een andere groep kunnen plaatsen die beter op zijn/haar niveau aansluit. Hierdoor blijft je kind zoveel mogelijk bij dezelfde docent.  Het voordeel van dit individuele systeem is dat kinderen die sneller zijn direct door kunnen naar hun juiste niveau.